Тиквичка хранителни свойства, тиквичка хранителен състав

Тиквичка

« Back to Glossary Index

Тиквичка се нарича плодът на някои сортове тиква (най-често на Cucurbita pepo), чиито плодове се берат, когато незрелите им семена и кора са все още меки и годни за консумация. Стъблото е пълзящо и пуска видоизменени листа – мустачки. Плодът е валчест и здрав, наподобява формата на краставица, а цветът му варира от жълт до зелен. Младите плодове на обикновената тиква (Cucurbita pepo) имат нежна консистенция и се използват широко като плоден зеленчук. Тиквичката е нискокалорична храна и се отглежда сравнително лесно. Цветовете на тиквичката също са годни за консумация и са изключително вкусни и полезни.

За производство на незрели тиквени плодове (рани или готварски тиквички) обикновено се използват C. pepo var. giromontiina с издължени цилиндрични плодове и по-ограничено в България C. pepo var. patissonia. Сортовете от тези два вариетета имат бързо развитие, храстовиден хабитус и висока родовитост, което ги прави много по-пригодни за целта от типичните тиквови сортове. Тиквичките могат да се използват за приготвяне на различни ястия. В българска кухня преди всичко се пържат или панират, по-ограничено се използват за пълнене или като компонент от ризото, яхнии и т.н. Тиквичките могат да бъдат консумирани и сурови като съставка на различни салати, така използвани те наподобяват краставица, но вкусът им е по-сладък и плътен с характерен аромат.

Съдържанието на малки количества захар я прави подходяща за болни от захарен диабет, а ниското количество целулоза в тиквичката я прави подходяща за лечебно хранене при смущения и заболявания на храносмилателните органи. Тя има лечебно действие още при чернодробно-жлъчни заболявания. Липсата на оксалова киселина и на пуринови бази е подходяща при лечението на бъбречни камъни и пясъци от пикочна киселина и оксалати. Високото съдържание на калий е полезно при сърдечно-съдова недостатъчност с отоци, при водянка (асцит) вследствие чернодробна цироза, повишено кръвно налягане и атеросклероза. Тиквичката съдържа и много микроелементи, подходящи и необходими при болни от малокръвие, изтощени след тежки заболявания и операции. Тиквичката е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Тиквичката е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Тиквичка хранителни свойства

Хранителен състав на тиквичка, на 100 гр:

 

Енергия (kcal/100g)

16,5

Вода (g/100g)

94,7

Белтъчини/Протеини (g/100g)

1,23

Въглехидрати (g/100g)

1,8

Мазнини (g/100g)

0,26

Нишесте (g/100g)

0

Фибри (g/100g)

1,05

Пепел (g/100g)

0,59

Холестерол (mg/100g)

0

Сол (g/100g)

0,023

Калций (mg/100g)

18,7

Хлорид (mg/100g)

Мед (mg/100g)

0,052

Желязо (mg/100g)

0,36

Йод (µg/100g)

1,64

Магнезий (mg/100g)

17,5

Манган (mg/100g)

0,18

Фосфор (mg/100g)

44,7

Калий (mg/100g)

262

Селен (µg/100g)

0,58

Натрий (mg/100g)

9

Цинк (mg/100g)

0,31

Ретинол (µg/100g)

0

Бета каротин (µg/100g)

120

Vitamin D (µg/100g)

0

Vitamin E (mg/100g)

0,12

Vitamin K1 (µg/100g)

4,3

Vitamin K2 (µg/100g)

Vitamin C (mg/100g)

17,5

Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g)

0,047

Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g)

0,12

Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g)

0,47

Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g)

0,18

Vitamin B6 (mg/100g)

0,19

Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g)

36

Vitamin B12 (µg/100g)

0

« Back to Glossary Index
Scroll to Top