Тиквичка се нарича плодът на някои сортове тиква (най-често на Cucurbita pepo), чиито плодове се берат, когато незрелите им семена и кора са все още меки и годни за консумация. Стъблото е пълзящо и пуска видоизменени листа – мустачки. Плодът е валчест и здрав, наподобява формата на краставица, а цветът му варира от жълт до зелен. Младите плодове на обикновената тиква (Cucurbita pepo) имат нежна консистенция и се използват широко като плоден зеленчук. Тиквичката е нискокалорична храна и се отглежда сравнително лесно. Цветовете на тиквичката също са годни за консумация и са изключително вкусни и полезни.
За производство на незрели тиквени плодове (рани или готварски тиквички) обикновено се използват C. pepo var. giromontiina с издължени цилиндрични плодове и по-ограничено в България C. pepo var. patissonia. Сортовете от тези два вариетета имат бързо развитие, храстовиден хабитус и висока родовитост, което ги прави много по-пригодни за целта от типичните тиквови сортове. Тиквичките могат да се използват за приготвяне на различни ястия. В българска кухня преди всичко се пържат или панират, по-ограничено се използват за пълнене или като компонент от ризото, яхнии и т.н. Тиквичките могат да бъдат консумирани и сурови като съставка на различни салати, така използвани те наподобяват краставица, но вкусът им е по-сладък и плътен с характерен аромат.
Съдържанието на малки количества захар я прави подходяща за болни от захарен диабет, а ниското количество целулоза в тиквичката я прави подходяща за лечебно хранене при смущения и заболявания на храносмилателните органи. Тя има лечебно действие още при чернодробно-жлъчни заболявания. Липсата на оксалова киселина и на пуринови бази е подходяща при лечението на бъбречни камъни и пясъци от пикочна киселина и оксалати. Високото съдържание на калий е полезно при сърдечно-съдова недостатъчност с отоци, при водянка (асцит) вследствие чернодробна цироза, повишено кръвно налягане и атеросклероза. Тиквичката съдържа и много микроелементи, подходящи и необходими при болни от малокръвие, изтощени след тежки заболявания и операции. Тиквичката е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Тиквичката е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.
Тиквичка хранителни свойства
Хранителен състав на тиквичка, на 100 гр:
Енергия (kcal/100g) |
16,5 |
Вода (g/100g) |
94,7 |
Белтъчини/Протеини (g/100g) |
1,23 |
Въглехидрати (g/100g) |
1,8 |
Мазнини (g/100g) |
0,26 |
Нишесте (g/100g) |
0 |
Фибри (g/100g) |
1,05 |
Пепел (g/100g) |
0,59 |
Холестерол (mg/100g) |
0 |
Сол (g/100g) |
0,023 |
Калций (mg/100g) |
18,7 |
Хлорид (mg/100g) |
– |
Мед (mg/100g) |
0,052 |
Желязо (mg/100g) |
0,36 |
Йод (µg/100g) |
1,64 |
Магнезий (mg/100g) |
17,5 |
Манган (mg/100g) |
0,18 |
Фосфор (mg/100g) |
44,7 |
Калий (mg/100g) |
262 |
Селен (µg/100g) |
0,58 |
Натрий (mg/100g) |
9 |
Цинк (mg/100g) |
0,31 |
Ретинол (µg/100g) |
0 |
Бета каротин (µg/100g) |
120 |
Vitamin D (µg/100g) |
0 |
Vitamin E (mg/100g) |
0,12 |
Vitamin K1 (µg/100g) |
4,3 |
Vitamin K2 (µg/100g) |
– |
Vitamin C (mg/100g) |
17,5 |
Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g) |
0,047 |
Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g) |
0,12 |
Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g) |
0,47 |
Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g) |
0,18 |
Vitamin B6 (mg/100g) |
0,19 |
Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g) |
36 |
Vitamin B12 (µg/100g) |
0 |