карфиол хранителен състав, карфиол хранителни свойства

Карфиол

« Back to Glossary Index

Карфиолът, наричан също и Цветно зеле (Brassica oleracea var. botrytis), е едногодишно тревисто растение от род Зеле (Brassicaна семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). За родина на карфиола се смята източното Средиземноморие. Най-много се отглежда в Европа и Америка. Образува глава от къси, силно надебелени, сбити помежду си бели, крехки, цветоносни стъбла (разклонения). Богат е на витамините С, В1 и В2. Съдържа 6 – 8% сухо вещество, 2 – 4% захари и белтъци. Използва се за приготвяне на ястия с висока хранителна стойност. В сурово състояние може да се прибавя към салати. Консервира се като туршия самостоятелно или с други зеленчуци.

В България най-разпрострненият сорт е германският Ерфуртско джудже. В Добруджа се нарича конопида, а във Варна е известен като карнабит.

 

Карфиол хранителни свойства

Хранителен състав на карфиол, на 100 гр:

Енергия (kcal/100g)

26,2

Вода (g/100g)

92,9

Белтъчини/Протеини (g/100g)

1,81

Въглехидрати (g/100g)

2,13

Мазнини (g/100g)

0,7

Нишесте (g/100g)

< 0,35

Фибри (g/100g)

2,2

Пепел (g/100g)

0,65

Холестерол (mg/100g)

0

Сол (g/100g)

0,015

Калций (mg/100g)

23

Хлорид (mg/100g)

25,4

Мед (mg/100g)

0,02

Желязо (mg/100g)

0,27

Йод (µg/100g)

< 20

Магнезий (mg/100g)

9,8

Манган (mg/100g)

0,14

Фосфор (mg/100g)

40

Калий (mg/100g)

270

Селен (µg/100g)

< 20

Натрий (mg/100g)

6

Цинк (mg/100g)

0,22

Ретинол (µg/100g)

0

Бета каротин (µg/100g)

< 5

Vitamin D (µg/100g)

0

Vitamin E (mg/100g)

< 0,08

Vitamin K1 (µg/100g)

3,31

Vitamin K2 (µg/100g)

Vitamin C (mg/100g)

4,14

Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g)

0,031

Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g)

< 0,01

Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g)

0,26

Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g)

0,72

Vitamin B6 (mg/100g)

0,22

Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g)

56,2

Vitamin B12 (µg/100g)

0

Synonyms:
цветно зеле
конопида
карнабит
« Back to Glossary Index
Scroll to Top