Карфиолът, наричан също и Цветно зеле (Brassica oleracea var. botrytis), е едногодишно тревисто растение от род Зеле (Brassica)цна семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). За родина на карфиола се смята източното Средиземноморие. Най-много се отглежда в Европа и Америка. Образува глава от къси, силно надебелени, сбити помежду си бели, крехки, цветоносни стъбла (разклонения). Богат е на витамините С, В1 и В2. Съдържа 6 – 8% сухо вещество, 2 – 4% захари и белтъци. Използва се за приготвяне на ястия с висока хранителна стойност. В сурово състояние може да се прибавя към салати. Консервира се като туршия самостоятелно или с други зеленчуци.
В България най-разпрострненият сорт е германският Ерфуртско джудже. В Добруджа се нарича конопида, а във Варна е известен като карнабит.
Карфиол хранителни свойства
Хранителен състав на карфиол, на 100 гр:
Енергия (kcal/100g) |
26,2 |
Вода (g/100g) |
92,9 |
Белтъчини/Протеини (g/100g) |
1,81 |
Въглехидрати (g/100g) |
2,13 |
Мазнини (g/100g) |
0,7 |
Нишесте (g/100g) |
< 0,35 |
Фибри (g/100g) |
2,2 |
Пепел (g/100g) |
0,65 |
Холестерол (mg/100g) |
0 |
Сол (g/100g) |
0,015 |
Калций (mg/100g) |
23 |
Хлорид (mg/100g) |
25,4 |
Мед (mg/100g) |
0,02 |
Желязо (mg/100g) |
0,27 |
Йод (µg/100g) |
< 20 |
Магнезий (mg/100g) |
9,8 |
Манган (mg/100g) |
0,14 |
Фосфор (mg/100g) |
40 |
Калий (mg/100g) |
270 |
Селен (µg/100g) |
< 20 |
Натрий (mg/100g) |
6 |
Цинк (mg/100g) |
0,22 |
Ретинол (µg/100g) |
0 |
Бета каротин (µg/100g) |
< 5 |
Vitamin D (µg/100g) |
0 |
Vitamin E (mg/100g) |
< 0,08 |
Vitamin K1 (µg/100g) |
3,31 |
Vitamin K2 (µg/100g) |
– |
Vitamin C (mg/100g) |
4,14 |
Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g) |
0,031 |
Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g) |
< 0,01 |
Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g) |
0,26 |
Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g) |
0,72 |
Vitamin B6 (mg/100g) |
0,22 |
Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g) |
56,2 |
Vitamin B12 (µg/100g) |
0 |