Червеното зеле, известно още като лилаво зеле, е кръстоцветен зеленчук, който е вкусен както суров, така и термично обработен. Червеното зеле е популярно в голяма част от света и неслучайно. То е богато на хранителни вещества, полезно е за тялото и има приятен вкус. Не е ясно точното „родно място“ на червеното зеле, на него се гледа като на разклонение на традиционното зеле. Цветът му може да варира от лилав до червеникав – в зависимост от района, в който се отглежда.
Червеното зеле има голям брой полезни хранителни вещества и е много полезен за здравето. Някои от най-изявените здравни ползи от консумацията на червено зеле са:
- Засилва имунната система
- Бори се с възпалението и артрита
- Подобрява здравето на костите и намалява риска от остеопороза
- Намалява риска от Алцхаймер и други когнитивни проблеми
- Защитава кожата от слънцето, намалява видимите признаци на стареене като бръчки и петна по кожата, като цяло действа добре на кожата
- Пази здравето на очите
- Подпомага загубата на тегло
- Намалява риска от рак на белия дроб и рак на гърдата
Червено зеле хранителни свойства
Хранителен състав на червено зеле, на 100 гр:
Енергия (kcal/100g) |
30 |
Вода (g/100g) |
90,7 |
Белтъчини/Протеини (g/100g) |
1,13 |
Въглехидрати (g/100g) |
4,33 |
Мазнини (g/100g) |
< 0,5 |
Нишесте (g/100g) |
< 0,35 |
Фибри (g/100g) |
2,8 |
Пепел (g/100g) |
0,68 |
Холестерол (mg/100g) |
0 |
Сол (g/100g) |
0,035 |
Калций (mg/100g) |
36 |
Хлорид (mg/100g) |
32,7 |
Мед (mg/100g) |
0,02 |
Желязо (mg/100g) |
0,25 |
Йод (µg/100g) |
< 20 |
Магнезий (mg/100g) |
9,7 |
Манган (mg/100g) |
0,12 |
Фосфор (mg/100g) |
30 |
Калий (mg/100g) |
260 |
Селен (µg/100g) |
< 20 |
Натрий (mg/100g) |
14 |
Цинк (mg/100g) |
0,15 |
Ретинол (µg/100g) |
0 |
Бета каротин (µg/100g) |
< 5 |
Vitamin D (µg/100g) |
0 |
Vitamin E (mg/100g) |
< 0,08 |
Vitamin K1 (µg/100g) |
6,41 |
Vitamin K2 (µg/100g) |
– |
Vitamin C (mg/100g) |
18,7 |
Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g) |
0,036 |
Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g) |
< 0,01 |
Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g) |
0,12 |
Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g) |
0,24 |
Vitamin B6 (mg/100g) |
0,14 |
Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g) |
31,9 |
Vitamin B12 (µg/100g) |
0 |