краставица хранителен състав, краставица хранителни свойства

Краставица

« Back to Glossary Index

Краставицата (Cucumis sativus) е едногодишно двусемеделно растение от семейство Тиквови. Съдържа голямо количество вода и е много разпространена. Семената са бели, с дължина до 1 сантиметър.

Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски.

Ранните изследователи и пътешественици са пренесли краставиците в Индия и други части на Азия. Те са били много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства. Отглеждането на краставици в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са пренесли краставиците в Съединените щати.

 

Краставица хранителни свойства

Хранителен състав на краставица, на 100 гр:

Енергия (kcal/100g)

15,6

Вода (g/100g)

96

Белтъчини/Протеини (g/100g)

0,64

Въглехидрати (g/100g)

2,54

Мазнини (g/100g)

0,11

Нишесте (g/100g)

0,83

Фибри (g/100g)

0,6

Пепел (g/100g)

0,39

Холестерол (mg/100g)

0

Сол (g/100g)

0,012

Калций (mg/100g)

19,2

Хлорид (mg/100g)

Мед (mg/100g)

0,026

Желязо (mg/100g)

0,13

Йод (µg/100g)

0,3

Магнезий (mg/100g)

13,6

Манган (mg/100g)

0,085

Фосфор (mg/100g)

24,7

Калий (mg/100g)

157

Селен (µg/100g)

< 10

Натрий (mg/100g)

4,8

Цинк (mg/100g)

0,095

Ретинол (µg/100g)

0

Бета каротин (µg/100g)

45

Vitamin D (µg/100g)

0

Vitamin E (mg/100g)

0,09

Vitamin K1 (µg/100g)

16,4

Vitamin K2 (µg/100g)

Vitamin C (mg/100g)

8,25

Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g)

0,022

Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g)

0,025

Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g)

0,15

Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g)

0,28

Vitamin B6 (mg/100g)

0,037

Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g)

12,3

Vitamin B12 (µg/100g)

0

Synonyms:
корнишон
« Back to Glossary Index
Scroll to Top