Краставицата (Cucumis sativus) е едногодишно двусемеделно растение от семейство Тиквови. Съдържа голямо количество вода и е много разпространена. Семената са бели, с дължина до 1 сантиметър.
Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски.
Ранните изследователи и пътешественици са пренесли краставиците в Индия и други части на Азия. Те са били много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства. Отглеждането на краставици в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са пренесли краставиците в Съединените щати.
Краставица хранителни свойства
Хранителен състав на краставица, на 100 гр:
Енергия (kcal/100g) |
15,6 |
Вода (g/100g) |
96 |
Белтъчини/Протеини (g/100g) |
0,64 |
Въглехидрати (g/100g) |
2,54 |
Мазнини (g/100g) |
0,11 |
Нишесте (g/100g) |
0,83 |
Фибри (g/100g) |
0,6 |
Пепел (g/100g) |
0,39 |
Холестерол (mg/100g) |
0 |
Сол (g/100g) |
0,012 |
Калций (mg/100g) |
19,2 |
Хлорид (mg/100g) |
– |
Мед (mg/100g) |
0,026 |
Желязо (mg/100g) |
0,13 |
Йод (µg/100g) |
0,3 |
Магнезий (mg/100g) |
13,6 |
Манган (mg/100g) |
0,085 |
Фосфор (mg/100g) |
24,7 |
Калий (mg/100g) |
157 |
Селен (µg/100g) |
< 10 |
Натрий (mg/100g) |
4,8 |
Цинк (mg/100g) |
0,095 |
Ретинол (µg/100g) |
0 |
Бета каротин (µg/100g) |
45 |
Vitamin D (µg/100g) |
0 |
Vitamin E (mg/100g) |
0,09 |
Vitamin K1 (µg/100g) |
16,4 |
Vitamin K2 (µg/100g) |
– |
Vitamin C (mg/100g) |
8,25 |
Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g) |
0,022 |
Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g) |
0,025 |
Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g) |
0,15 |
Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g) |
0,28 |
Vitamin B6 (mg/100g) |
0,037 |
Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g) |
12,3 |
Vitamin B12 (µg/100g) |
0 |