Авокадо хранителни свойства

Авокадо

« Back to Glossary Index

Авокадото (Persea americana) e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато от над 8000 години на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси, поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 век. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа – в Испания и на Корсика.

Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 m. Плодът обикновено тежи около 150 – 250 g, но има и сортове с по-едри плодове (до 1 kg), а също и миниатюрни разновидности. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.

Най-популярните сортове авокадо в Европа са „Фуерте“ и „Хас“, като първият се намира от дълги години на пазара в Западна Европа. Авокадо от сорта „Хас“ намира от скоро все по-голямо място на стария континент. „Фуерте“ произлиза първоначално от два сорта авокадо – мексикански и гватемалски. „Фуерте“ са по-големи от „Хас“ и достигат тегло до 400 g и издържат на по-ниски температури при складиране (4 – 6 °C).

Авокадото е плод, богат на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С и Е. Съдържа много повече протеини отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето и предпазва кръвоносните съдове от запушване. Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Също понижава и високия холестерол. Авокадото е плод, който съдържа желязо, и е много подходящ за болни от анемия. Препоръчва се и като храна за бременни и деца, поради голямото количество витамини, минерали и протеини. Енергийната стойност на 100 g авокадо е почти 165 калории. Друго приложение на авокадото можем да намерим и в козметиката, където се използва под формата на маски, най-подходящи за суха кожа. Маслото от авокадо помага при екземи и витилиго, както се използва и в различни козметични кремове за лице, шампоани и душ-гелове.

Авокадо хранителни свойства

Хранителни съставки на авокадо, на 100 гр:

Енергия (kcal/100g) 205
Вода (g/100g) 70,3
Белтъчини/Протеини (g/100g) 1,56
Въглехидрати (g/100g) 0,83
Мазнини (g/100g) 20,6
Нишесте (g/100g) < 0,35
Фибри (g/100g) 3,6
Пепел (g/100g) 3,29
Холестерол (mg/100g) < 0,5
Сол (g/100g) 0,015
Калций (mg/100g) 9,4
Хлорид (mg/100g) < 20
Мед (mg/100g) 0,18
Желязо (mg/100g) 0,34
Йод (µg/100g) < 20
Магнезий (mg/100g) 21
Манган (mg/100g) 0,2
Фосфор (mg/100g) 38
Калий (mg/100g) 430
Селен (µg/100g) < 20
Натрий (mg/100g) 6
Цинк (mg/100g) 0,43
Ретинол (µg/100g) 0
Бета каротин (µg/100g) < 5
Vitamin D (µg/100g) 0
Vitamin E (mg/100g) 2,23
Vitamin K1 (µg/100g) 14,5
Vitamin K2 (µg/100g)
Vitamin C (mg/100g) < 0,5
Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g) 0,052
Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g) 0,037
Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g) 1,56
Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g) 1,07
Vitamin B6 (mg/100g) 0,17
Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g) 70,4
Vitamin B12 (µg/100g) 0
« Back to Glossary Index
Scroll to Top