Авокадото (Persea americana) e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато от над 8000 години на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси, поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 век. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа – в Испания и на Корсика.
Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 m. Плодът обикновено тежи около 150 – 250 g, но има и сортове с по-едри плодове (до 1 kg), а също и миниатюрни разновидности. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.
Най-популярните сортове авокадо в Европа са „Фуерте“ и „Хас“, като първият се намира от дълги години на пазара в Западна Европа. Авокадо от сорта „Хас“ намира от скоро все по-голямо място на стария континент. „Фуерте“ произлиза първоначално от два сорта авокадо – мексикански и гватемалски. „Фуерте“ са по-големи от „Хас“ и достигат тегло до 400 g и издържат на по-ниски температури при складиране (4 – 6 °C).
Авокадото е плод, богат на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С и Е. Съдържа много повече протеини отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето и предпазва кръвоносните съдове от запушване. Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Също понижава и високия холестерол. Авокадото е плод, който съдържа желязо, и е много подходящ за болни от анемия. Препоръчва се и като храна за бременни и деца, поради голямото количество витамини, минерали и протеини. Енергийната стойност на 100 g авокадо е почти 165 калории. Друго приложение на авокадото можем да намерим и в козметиката, където се използва под формата на маски, най-подходящи за суха кожа. Маслото от авокадо помага при екземи и витилиго, както се използва и в различни козметични кремове за лице, шампоани и душ-гелове.
Авокадо хранителни свойства
Хранителни съставки на авокадо, на 100 гр:
Енергия (kcal/100g) | 205 |
Вода (g/100g) | 70,3 |
Белтъчини/Протеини (g/100g) | 1,56 |
Въглехидрати (g/100g) | 0,83 |
Мазнини (g/100g) | 20,6 |
Нишесте (g/100g) | < 0,35 |
Фибри (g/100g) | 3,6 |
Пепел (g/100g) | 3,29 |
Холестерол (mg/100g) | < 0,5 |
Сол (g/100g) | 0,015 |
Калций (mg/100g) | 9,4 |
Хлорид (mg/100g) | < 20 |
Мед (mg/100g) | 0,18 |
Желязо (mg/100g) | 0,34 |
Йод (µg/100g) | < 20 |
Магнезий (mg/100g) | 21 |
Манган (mg/100g) | 0,2 |
Фосфор (mg/100g) | 38 |
Калий (mg/100g) | 430 |
Селен (µg/100g) | < 20 |
Натрий (mg/100g) | 6 |
Цинк (mg/100g) | 0,43 |
Ретинол (µg/100g) | 0 |
Бета каротин (µg/100g) | < 5 |
Vitamin D (µg/100g) | 0 |
Vitamin E (mg/100g) | 2,23 |
Vitamin K1 (µg/100g) | 14,5 |
Vitamin K2 (µg/100g) | – |
Vitamin C (mg/100g) | < 0,5 |
Vitamin B1 или Тиамин (mg/100g) | 0,052 |
Vitamin B2 или Рибофлавин (mg/100g) | 0,037 |
Vitamin B3 или Ниацин (mg/100g) | 1,56 |
Vitamin B5 или Пантотенова киселина (mg/100g) | 1,07 |
Vitamin B6 (mg/100g) | 0,17 |
Vitamin B9 или Фолиева киселина (µg/100g) | 70,4 |
Vitamin B12 (µg/100g) | 0 |