Полумит е, че яденето на моркови ще ви помогне да виждате в тъмното. Основното хранително вещество на морковите, бета-каротинът (отговорен за характерния оранжев цвят на този кореноплоден зеленчук), е предшественик на витамин А и помага на очите ви да се адаптират в тъмни условия. Витамин А не може да ви даде суперспособност за нощно виждане или да излекува зависимостта ви от контактни лещи, но яденето на достатъчно количество ще поддържа здравето на очите.
Витамин А също така стимулира производството и активността на белите кръвни клетки, участва в ремоделирането на костите, помага за поддържането на здрави ендотелни клетки (тези, които покриват вътрешните повърхности на тялото) и регулира растежа и деленето на клетките, необходими за възпроизводството.
Двете основни форми на витамин А в човешката диета са предварително образуван витамин А (ретинол, ретинилови естери) и провитамин А каротеноиди като бета-каротин, които се превръщат в ретинол. Предварително формираният витамин А идва от животински продукти, обогатени храни и витаминни добавки. Каротеноидите се намират естествено в растителните храни. Има други видове каротеноиди, открити в храната, които не се превръщат във витамин А, но имат благоприятни за здравето свойства; те включват ликопен, лутеин и зеаксантин
Храни съдържащи Витамин А:
Много зърнени закуски, сокове, млечни продукти и други храни са обогатени с ретинол. Много плодове и зеленчуци и някои добавки съдържат бета-каротин, ликопен, лутеин или зеаксантин.
- Листни зелени зеленчуци (къдраво зеле, спанак, броколи),
- оранжеви и жълти зеленчуци (моркови, сладки картофи, тиква и други зимни тикви, летни тикви)
- домати
- Червен пипер
- Пъпеш, манго
- Телешки черен дроб
- Рибено масло
- Мляко
- яйца
Странични ефекти на Витамин А:
Ретинолът е токсичен, когато се приема в излишък. Отдавна е познато отравянето при консумирането на черен дроб на полярна мечка, който съдържа повече от 30 микромола ретинолов естер на 1 g тъкан.
Витамин А се съдържа само в организма на човека и животните. В растенията се синтезират каротени, негови провитамини. Витамин А се среща в две главни форми: витамин А1(ретинол1)-C20H20OH, съдържащ се в тъкани на бозайници и морски риби (главно в черния дроб), и витамин А2(ретинол2)-C20H27OH – в черния дроб на пресноводни риби. И двата са изопреноидни съединения, състоящи се от шестчленен въглероден пръстен (β-йононов пръстен) и странична верига с 11 въглеродни атома, със спрегнати двойни връзки (в транс-конфигурация). Структурата на витамин А2 (3-дехидроретинол) се отличава от тази на витамин А1 само по присъствието на допълнителна двойна връзка (между въглеродните атоми 3 и 4 на β-йононовия пръстен).
Функции на Витамин А:
Като важна функция на витамин А се счита поддържането изобщо на епителната тъкан. В негово отсъствие нормалният секретиращ епител се замества от изсушен, кератинизиран епител, който е по-податлив на инфекции. Ксерофталмията представлява кератинизация на очната тъкан, която може да прогресира до ослепяване и е късен резултат от липса на