Енциклопедия на храните

Тук ще откриеш основните характеристики и хранителни свойства на храните и множество готови хранителни продукти

краставица хранителен състав, краставица хранителни свойства

Краставица

Краставицата (Cucumis sativus) е едногодишно двусемеделно растение от семейство Тиквови. Съдържа голямо количество вода и е много разпространена. Семената са бели, с дължина до 1 сантиметър. Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски. Ранните изследователи и пътешественици са пренесли краставиците в Индия и […]

Краставица Read More »

Тиквичка хранителни свойства, тиквичка хранителен състав

Тиквичка

Тиквичка се нарича плодът на някои сортове тиква (най-често на Cucurbita pepo), чиито плодове се берат, когато незрелите им семена и кора са все още меки и годни за консумация. Стъблото е пълзящо и пуска видоизменени листа – мустачки. Плодът е валчест и здрав, наподобява формата на краставица, а цветът му варира от жълт до

Тиквичка Read More »

карфиол хранителен състав, карфиол хранителни свойства

Карфиол

Карфиолът, наричан също и Цветно зеле (Brassica oleracea var. botrytis), е едногодишно тревисто растение от род Зеле (Brassica)цна семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). За родина на карфиола се смята източното Средиземноморие. Най-много се отглежда в Европа и Америка. Образува глава от къси, силно надебелени, сбити помежду си бели, крехки, цветоносни стъбла (разклонения). Богат е на витамините С,

Карфиол Read More »

червено зеле хранителни свойства, червено зеле хранителен състав

Червено зеле

Червеното зеле, известно още като лилаво зеле, е кръстоцветен зеленчук, който е вкусен както суров, така и термично обработен. Червеното зеле е популярно в голяма част от света и неслучайно. То е богато на хранителни вещества, полезно е за тялото и има приятен вкус. Не е ясно точното „родно място“ на червеното зеле, на него

Червено зеле Read More »

гъби хранителни свойства, гъби хранителен състав

Гъби

Ядливите гъби са служели за храна на човека още от древни времена. Древногръцкият учен Теофраст, живял през 370 – 285 г. пр.н.е., описва в трудовете си печурката, трюфелите и много други гъби. Гъбите са били поднасяни не само на народната трапеза, но и на хановете и царете. Те се консумират основно заради хранителната им стойност, която

Гъби Read More »

морков хранителни свойства

Морков

Обикновеният морков (Daucus carota) е вид кореноплоден зеленчук от семейство сенникови (Apiaceae).Daucus carota subsp. maximus Морковът е от род двугодишни, рядко едногодишни или многогодишни тревисти растения от семейство сенникови. Съществуват около 60 вида, главно в Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия и др. Културният морков е двугодишно зеленчуково и фуражно растение. Стъблото му е

Морков Read More »

Авокадо хранителни свойства

Авокадо

Авокадото (Persea americana) e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато от над 8000 години на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси, поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 век. Днес най-големите

Авокадо Read More »

Scroll to Top