4 начина да накарате хормоните да регулират теглото - как да постигнем хормонален баланс

4 начина да накарате хормоните да регулират теглото – как да постигнем хормонален баланс

Свалянето на излишното тегло е едно от най-трудно постижимите неща за човек. А огромното количество откъслечна или направо лъжлива информация, с която ни заливат прави проблема още по-значителен. Особено информацията от всички “здравни гурута” и “експерти”, които превръщат отслабването в машина за правене на пари. С две думи, за пореден път печалбата е на първо място, докато здравето, запъхтяно, се опитва да я настигне.

Би трябвало вече да е обществено достояние, че отслабването и напълняването са свързани с много повече фактори освен “правилно хранене и тренировки”. Би трябвало, ама не е.

Генетиката, здравето на стомаха, хронични възпаления, небалансирано хранене, токсините от заобикалящата ни среда. Всички тези неща, влияят върху възможността на човек да отслабне. А да. Нека не пропускаме и “малкото нещо” наречено хормонален баланс.

Ако искате да извлечете нещо от тази статия, нека бъде това: всички фактори, които споменахме горе са свързани и взаимнозависими. Въпреки че в статията се фокусираме на хормоналния баланс също така ще включим и информация за другите фактори, включително спортуването и хранителните навици

Превключването на хормоните ви в режим на отслабване.

Хормоналните дисбаланси често остават на заден план, въпреки важността им за отслабването. Днес ще ви предложим четири начина с които да превключите кортизола, инсулина, тироидните хормони(отделяни от щитовидната жлеза), естрогена и тестостерона в режим на отслабване.

1. Набавяйте си точното количество хранителни вещества. Това е една от основите за хормонален баланс

Здравето на щитовидната жлеза е от ключово значение при смъкването на килограмите, за това трябва да го пазим. Основна част от здравето на щитовидната жлеза включва приема на точните вещества в точното количество.

Хипотиреоидизъм, състояние, което се дължи от недостиг в секрецията на щитовидни хормони. Това състояние засяга 20 процента от жените и 10 процента от мъжете по света. Много често, това заболяване остава недиагностицирано.

Един от най-честите причинители на хипертиреодизма е недостигът на йод. Световната здравна организация изчислява, че 30 процента от световното население страда от недостиг на йод.

Други хранителни вещества, които влияят на здравето на щитовидната жлеза са: селен, цинк, желязо.

Храни, богати на йод: водорасли, морски дарове, млечни продукти, соя, добавки.

Храни, богати на цинк: Морски дарове, пилешко, яйца, соя, бобови култури, добавки

Храни, богати на желязо: боб, бобови култури, коприва, тофу, соя, добавки,

Препоръчителен дневен прием: Йод – 150 микрограма, Цинк – 15 мг, Желязо- 17-19 мг за жени и 19-20.5 мг за мъже

2. Намалете стреса

Определени нива на стрес са напълно нормални за нас, дори полезни. Oбаче в днешно време хората сме подложени на прекомерно големи нива на стрес и възприемаме това за нещо нормално. Това е голяма и в повечето случаи много скъпа грешка.

Прекомерният стрес води до активирането на т.нар. метаболитен синдром, който често води до наднормено тегло, инсулинова резистентност и сърдечно съдови заболявание. Хормонът, който стои зад тези проблеми е кортизолът. Въпреки че този хормон е важен за сетивата и оцеляването ни като организъм, когато е във високи нива, разрушава нормалното функциониране на метаболитната ни система и забавя храносмилането.

Решението за постигане на хормонален баланс? Намалете стреса. Особено ненужния стрес. Хората сме различни и имаме различно разбиране за стрес, но някой основни фактори предизвикващи стрес са:

Токсични хора

Неудовлетвореност в работата

Невъзможност да се освободите от миналото

Съжаления свързани с миналото

Финансови проблеми

Въпреки че някои от тези фактори може да са извън вашия контрол в момента, може да намерите алтернативи за премахването им. Много добър вариант е да се научите да медитирате.

3. Релаксирайте всеки ден.

Моля разберете нещо изключително важно: вие сте единственото същество което, може да контролира ума си(понякога изобщо не изглежда така, нали?). Причината за това е, че хората имаме така нареченият от японците “маймунски ум”, феномен, който наблюдаваме, когато съзнанието ни, подобно на маймунки скача от мисъл на мисъл.

Много е важно също да осъзнаем връзката между тялото и ума. Неправилна стойка, напрежението и плиткото дишане влияят пряко на мозъка. Създайте си навик да заемате правилна стойка. Отпуснете напрежението в мускулите и раменете си. Повдигнете гърдите и изправете гърба – така автоматично създавате повече обем в дробовете си и започвате да дишате по-дълбоко.

Активните техники за релаксиране включват всичко, което ви отпуска и ви кара да забравяте. Отидете на масаж, направете си вана, дишайте дълбоко.

Ако искате да промените ума си или да се научите да го владеете, няма по-добър начин за това от медитацията. Медитацията не е нещо сложно. Трябва да се насочите към настоящия момент, Много ще ви помогне да се фокусирате върху равномерното и плавно дишане и усещате вдишванията и издишванията. Разбира се медитацията е много по-дълбок и силен метод, освобождаващ ума от оковите на заобикалящата ни действителност и позволяваща да стигнем до дълбоко скрити в нас истини.

4. Започнете да водите живот с балансирано хранене и спорт

Както споменахме вече, храненето и спорта са нужни за подържането на хормонален баланс и регулирането на теглото. Въпросът е, че много хора си мислят, че те са краткотрайно решение на един дългосрочен проблем (“Просто искам да сваля тези килограми!). И не забравяйте да използвате качествен кантар – като тези модели на Salter с 15 години гаранция!

Не, не, не!!! Ключът към отслабването е да ги направите неотлъчна част от живота ви, с други думи трябва да ги възприемете като начин на живот, а не като фаза. Имайки това предвид ето няколко основни положения:

Поддържайте баланс: приемайте правилното количество мазнини, въглехидрати, протеини. Изследвания показват, че хранителен режим висок на мазнини (полезни мазнини!) и протеини и с малко рафинирани въглехидрати (захар и нишесте) е най-благоприятна за цялостното здраве.

Приемайте фибри: Фибрите са много важни за здравословното храносмилане и метаболизма. Добри източници на фибри: плодове и зеленчуци (не картофи!), пълнозърнести храни, трици и овес

Пийте алкохол разумно: Алкохолът причинява множество проблеми, включително и хормонален дисбаланс. Изберете виното – вижте повече тук:

Открийте си Активно хоби: Играйте футбол, карайте колело, плувайте, ходете на планина, абонирайте се за онлайн йога това е изключително щадящ вариант за движение, който можете да практикувате независимо от възрастта и килограмите си! Изберете спорт, който ви е интересен и разнообразен, защото ако ви е монотонно или скучно вероятно много лесно ще се отказвате.

 

Медитация Как да се храним и да постигнем идеалното тегло и тяло от Милена Голева

Източник: flow.bg

 

Харесват ти статиите и информацията, която подготвяме с толкова любов? Присъедини се към нашето щастливо пространство:

ПРИСЪЕДИНИ СЕ (#3)

Scroll to Top