Какво представлява веганската диета, какви са ползите и рисковете от веганската диета

Какво представлява веганската диета, какви са ползите и рисковете от веганската диета

Веганската диета може да бъде чудесен начин да подобрите здравето си, да намалите въздействието на храната ви върху околната среда и да живеете живот, който е в хармония с правата на животните. За да увеличите максимално тези ползи, като същевременно намалите рисковете, е важно да разберете какво представлява веганството.

Веганската диета е начин на хранене, който изключва всички животински продукти. Хората, които спазват веган режим, често го правят по здравословни, екологични или етични причини. В тази статия ще научите какво включва веганството и ползите, които може да има за собствения ви живот, както и как да избегнете някои рискове, когато следвате вегански начин на живот. Ако обмисляте да станете веган, но първо искате повече информация, отделете време, за да прочетете тази статия днес.

Какво е веганска диета?

Веганската диета обикновено е тази, която се фокусира върху пресни, изцяло растителни храни. Това означава много плодове и зеленчуци, боб и бобови растения, ядки, семена и здравословни масла като зехтин, ленено масло и др.

Веганската диета е тази, която изключва всички животински продукти. Това означава, че не се консумира месо, млечни продукти като мляко и сирене, яйца или други храни, получени от животни. Много вегани също избягват дрехи от вълна, кожени изделия и пчелен мед. Във веганството не се консумират или използват животински продукти. Веганската диета също изключва хайвера и меда.

Защо веганска диета? Какви са ползите от веганската диета?

Има много причини да изберете веган начин на живот. Те включват:

Ползи за Здравето

Има много доказателства, че веганските диети могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет тип II и високо кръвно налягане. В допълнение към това, веганството често се свързва с по -ниски нива на холестерол, както и по-нисък индекс на телесни мазнини. Веган хранителен режим може да подобри вашето здраве по много начини, включително намалявайки риска от сърдечни заболявания, някои видове рак, да помогне да отслабванете, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, да осигури допълнителна защита срещу рак и да забави стареенето.

Веганската диета често се свързва с намален риск от много видове рак, включително рак на простатата и дебелото черво, които са два от най -често срещаните съответно при мъжете и жените. Други ползи могат да включват подобрено храносмилане от премахването на слузообразуващите млечни продукти, както и по-здрава кожа благодарение на употребата на повече плодове и зеленчуци във вашето веганско ежедневно меню.

растителни масла Въпреки че е доказано, че веганите консумират по-малко наситени мазнини от другите диетични групи, веган диетите обикновено съдържат повече линолова киселина (омега-шест мастни киселини) и по-малко алфа-линоленова киселина (омега-три мазнини), Тези основни мазнини са необходими за по-доброто ви здраве. Препоръчва се веганите да включват източници на ALA в диетата си или да приемат вегетарианска добавка DHA, ако веганството се спазва за продължителни периоди от време.

Хуманното отношение към животните

Много вегани избират този начин на хранене, защото не искат да допринесат по никакъв начин за страданията на животните. В някои страни животните, отглеждани в индустриални ферми, могат да бъдат малтретирани много лошо и да живеят ужасен живот, преди да бъдат умъртвени за месо, така че веганството се разглежда като начин за подобряване на хуманното отношение към животните.

Рискове от веган диета

Може да бъде трудно да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете, ако сте веганска диета. Важно е да ядете много различни видове храни, за да сте здрави, докато се храните по този начин, включително зеленчуци и плодове всеки ден, боб или бобови растения няколко пъти седмично, много растителни протеинови храни и здравословни растителни мазнини.

За съжаление растителните диети могат да бъдат с високо съдържание на захар и с ниско съдържание на някои важни хранителни вещества като калций, витамин D, желязо или В12. Ето защо е жизненоважно веганите да включат разнообразни здравословни храни във веганската си диета всеки ден, включително тъмнозелени зеленчуци, червени и оранжеви зеленчуци, както и боб и бобови растения, за да получат достатъчно калций.

веган продукти Препоръчва се също така веганските диети да включват богати растителни храни като ядки, ядково мляко(препоръчваме домашно направено!) или екстракт от дрожди като Marmite за тези, които не искат да приемат вегетариански добавки. Витамин В12 е друго хранително вещество, което трябва да се допълва от вегани, ако спазват веганска диета за повече от шест месеца.

Веганската диета може да бъде трудна за поддържане за някои хора, защото не е част от типичните хранителни навици в повечето страни по света. Хората, които живеят в близост до вегански ресторанти или магазини, може да се справят по -лесни от останалите, но това със сигурност не е възможно навсякъде.

Ако веганската диета ви звучи като нещо, което искате да опитате и това не е лесен избор за начин на живот във вашия район, помислете за приемане на веган предизвикателство за 21 дни. Това би било чудесен начин да си помогнете да преминете към веган режим, ако това е ново за вас.

Веганите рискуват хранителни дефицити, ако не ядат здравословни вегански храни всеки ден и може също така да се наложи да приемат вегетариански добавки от витамин В12, калций или DHA/EPA, екстракт от дрожди(напр. бирена мая), ядки и семена или ядково мляко или подсилени вегански продукти като Marmite ежедневно, ако спазват вегетариански диети за продължително време.

Веганството изисква внимателно планиране, за да не пропуснете основните хранителни вещества.

Какви храни трябва да ям на веганска диета?

Има много различни храни, които можете да ядете ако сте на веганска диета. Всички видове зеленчуци, плодове, растителни масла – зехтин, ленено масло, ядко, семена, боб и бобови(високо съдържание на белтъчини(протеини), желателно е да разнообразявате цветово зеленуците и плодовет. Някои от най-популярните вегански храни включват тофу, темпе, сейтан и веган протеинови прахове като соев протеин на прах или грахов протеин на прах.

Веганската диета изключва всички животински продукти, включително месо, млечни продукти (мляко и сирене), яйца или всичко, което идва от животно. Повечето вегани също се опитват да избягват да купуват дрехи от животни като кожени обувки.

Има много вегетариански рецепти и вегетариански готварски книги, които да ви помогнат с вашият веган режим, ако не знаете какви храни да ядете. Особено в началото може да е трудно, когато се храните навън или отивате на парти, където повечето от храната не е вегетарианска.

Кои вегански храни трябва да избягвам?

Има някои вегетариански храни, които може да искате да избягвате в ежедневното си готвене. Това включва веганско масло, веганско сирене и вегански яйца, които могат да бъдат с високо съдържание на мазнини или калории. Ако се опитвате да отслабнете на веганска диета, не ги добавяйте в количката си за пазаруване или потърсете други алтернативи на масло, сирене или яйца.

Какъв е произходът на веганската диета?

Веганската диета произлиза както от здравословни, така и от етични съображения. В историята на човечеството има много племена, а по -късно и религиозни групи, които са се въздържали да ядат храни от животински произход. Постът (въздържане от ядене на храна от животински произход) също се практикува в много религиозни деноминации. Терминът веган е въведен през 1944 г. от Доналд Уотсън, когато той е съосновател на Vegan Society UK, първоначално означаващ „млечен вегетарианец“. Той развива веганството като веганска философия и начин на живот. А по -късно “доктрината, че човек трябва да живее без да експлоатира животни”. Веганската философия е да се изключат всяка храна или практики, които включват експлоатация на животни.

Хората започват да използват веганството за да подобрят здравето си през 60 -те години на миналия век. Веганството излиза на челно място в хипи общностите и с течение на времето веганите се превръщат в защитници на околната среда и на правата на животните.

Важно е да знаете какво е веганство и ползите и рисковете от веганската диета.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас! Ако имате други въпроси или искате повече информация, моля не се колебайте да се свържете с нас по всяко време или да коментирате в социалните медии.

Моля, споделете съдържанието.

❤️ Споделянето е грижа! ❤️

Харесват ти статиите и информацията, която подготвяме с толкова любов? Присъедини се към нашето щастливо пространство:

ПРИСЪЕДИНИ СЕ (#3)

1 thought on “Какво представлява веганската диета, какви са ползите и рисковете от веганската диета”

  1. Pingback: Какво е алкална диета, какви са ползите и рисковете от алкалната диета.

Comments are closed.

Scroll to Top